Vlaanderen

Cursus Tuinontwerp - najaar 2024

Nieuws heet van de naald : een cursus Tuinontwerp in het najaar !!!

         inschrijven kan reeds vanaf DONDERDAG 9 mei 

         … betalen vanaf DONDERDAG 1 augustus  

 

Hebt u plannen om uw tuin eens grondig aan te pakken en er een mooi 

structureel geheel van te maken ?

Losse tuin of strakke tuin, met de aangeboden cursus tuinontwerp 

worden uw wensen en dromen werkelijkheid.

Marc Vermeulen van tuinontwerpbureau Nigella leert u stap per stap 

uw eigen tuin ontwerpen en heeft daarbij aandacht voor alle facetten 

die met het ontwerpen en uitvoeren van een tuinplan verbonden zijn.

 

De lessen lopen van 13.30 tot 16.00 uur op de zaterdagen 21 en 28 

september, 19 en 26 oktober en 9 november … en hebben plaats in 

het Kollekasteel (eerste verdiep) te 9030 Mariakerke (Gent), 

Groenestaakstraat, 66.

 

- Les 1 : Vormgeving en verhoudingen.

- Les 2 : Verticale structuren en klimplanten.

- Les 3 : Water in de tuin en beplanting.

- Les 4 : Praktische les. Uittekenen van de tuin.

- Les 5 : Praktische les. Uittekenen van de tuin.

 

Benodigdheden : zacht potlood, goede gom, teken meetlat.

 

Prijs : 35,00 euro voor leden. 

124,50 euro voor niet-leden : 35,00 + 89,50 (lidmaatschap Groei&Bloei).

Minimum 8 personen met een maximum van 10 personen. 

 

Alle info en inschrijvingen via gsm 0497 - 05.37.14 (elke werkdag van 

18 tot 21 uur) of via mail : tuinpunt.oost-vlaanderen@skynet.be 

 

Na uw inschrijving krijgen jullie een e-mail met de melding of er nog 

plaats is, en zo ja : een e-mail met het rekeningnummer waarop (vanaf 

donderdag 1 augustus) het juiste bedrag kan overgeschreven worden. 

Tomaten en aardbeien in de moestuin - zonnebloemen

Donderdag 23 mei 2024 om 19.30 uur, door Jos Van Laeken en Marc Vermeulen

Thema: Tomaten en aardbeien in de moestuin - Zonnebloemen

Tomaten
Niets is smakelijker dan tomaten, gekweekt in volle grond, in je eigen moestuin. Het begint met een simpel zaadje, dat uitgroeit tot een reuzeplant. De tomaat is waarschijnlijk afkomstig uit de kustregio's van Peru, Ecuador en Chili en werd later ook verbouwd in de rest van Midden-Amerika. Hij werd door de Inca's TOMATL of ZITOMATE genoemd. Eenmaal in Spanje werd de tomaat als bezienswaardigheid geteeld in de tuinen van enkele kloosters in Sevilla. Wist je dat de tomaat, die we als groente aanzien, eigenlijk fruit is … ! Een vrucht is - plantkundig gezien - het eetbare deel van de bloem of wat zich daaruit ontwikkelt na bevruchting. Een tomaat is een vrucht, dus plantkundig gezien is tomaat fruit. Die avond gaan we ook dieper in op de kweek, de belagers en natuurlijk ook de soorten tomaten … maar, dat zal Jos Van Laeken ons allemaal leren.

Aardbeien
Wie lust er niet zo'n lekkere versnapering, veelzijdig in gebruik. Je kan ze eten als verse vrucht en verwerken als confituur of gebruiken om er taarten mee te versieren. Voor de moestuin heb je plantkundig doordragende en éénmaal dragende aardbeien en in de vrije natuur zijn er zelfs “bosaardbeien” die je als leuke bodembedekker kan gebruiken. Welke voeding geven we onze planten, hoe kweken we ze op tot smakelijke gewasdragers en welke soorten komen voor de liefhebberstuin in aanmerking … dat zal Jos Van Laeken ons allemaal komen vertellen.

Zonnebloemen
Welke plant kan zeggen dat ze een zon is … Zon en Bloem in één plant ! Niets is zomerser dan het GEEL van zonnebloemen. Bejubeld door veel kunstschilders als Van Gogh in hun impressionistische kunstwerken. Wat zou een mediterraan landschap saai zijn zonder de zonnekloppers aan hun einder. Ook in onze eigen tuin is Helianthus annuus een welgekomen plant. Als éénjarig gekweekt voor de moestuin, de lagere soorten voor de bloemenpluktuin … maar, er zijn ook een aantal goede en vaste doorlevende planten die onze siertuin kunnen bevolken … én, ze laten, op sombere dagen, de zon schitteren in onze ogen. Dit alles zal Marc Vermeulen ons die avond bijbrengen.

Op donderdag 23/05/2024 krijgen we héél wat interessante informatie : kom ze ontdekken tijdens deze voordracht. De plantenbabbel start om 19u30, in het Kollekasteel (gelijkvloers) te 9030 Mariakerke (Gent), Groenestaakstraat, 66.

Graag uw aanwezigheid melden vóór zondag 19 mei 2024 via gsm 0497 - 05.37.14 (elke werkdag van 18 tot 21 uur) of via mail : tuinpunt.oost-vlaanderen@skynet.be

Naar boven

Stekelige en doornige planten in de tuin

Donderdag 20 juni om 19.30 uur, door Marc Vermeulen

We kennen waarschijnlijk al heel wat planten die ons onaangenaam prikken zoals meidoorn, duindoorn, wilde rozen.  Ze steken en prikken en kunnen zo op eigen kracht vraatzuchtige dieren en mensen op een afstand houden en zorgen voor ondoordringbare hagen.

Met dergelijke levende omheiningen rondom de tuin kunnen we ons privédomein beschermen tegen nieuwsgierige blikken en ongewenste gasten.

Maar naast deze beschermende functie verfraaien deze heesters met hun doornen en stekels ook onze tuinen. Het zijn ook dikwijls planten die drogere perioden aan kunnen en weinig onderhoud vragen.

Ook een niet geheel onbelangrijk functie, ze bieden tuinvogels een toevluchtsoord waar ze veilig zijn voor katten, ongestoord kunnen uitrusten en hun nesten kunnen bouwen.

Naast hun beschermende en ecologische functie geven deze planten vaak ook (eetbare) bessen.

Kom maar af naar de plantenbabbel en laat ons samen verdiepen in dit stekelig geslacht!

Naar boven

Kwekerijbezoek Sollya

Zaterdag 17 augustus om 14.00 uur te Oostkamp

Tijdens het kwekerijbezoek neemt Koen ons mee in een assortiment vaste planten met lange sierwaarde – door blad en/of bloeiduur, wat altijd de focus was – en langs enkele minder bekende vaste planten.  Daar waar zijn eerste periode als kweker de aandacht veel naar nieuwigheden uit ging, gaat de aandacht nu naar de betere klassieke en nieuwe planten.  Hij test graag eerst zoveel mogelijk zijn plantenaanbod zelf uit, want te veel nieuwigheden vinden, zonder ze eerst uit te testen naar hun degelijkheid, de weg naar tuinen.

Het kwekerijbezoek start om 14 uur.  We spreken samen af aan de ingang van kwekerij Sollya, Proosdijstraat 56, 8020 Oostkamp - tel 0476 88 03 39.

Naar boven

Plantenbabbel: Kaasjeskruid en Chrysanten (+ bloembollenactie!)

Donderdag 19 september om 19.30 uur, door Marc Vermeulen

Deel 1. Kaasjeskruidfamilie

Malvaceae is een plantenfamilie van 4225 soorten binnen circa 244 geslachten.  De grootste geslachten qua aantal soorten zijn de Hibiscus, de Sterculia en de Dombeya.  Bekende gewassen in de plantenfamilie zijn katoen, cacao en orka, maar ook planten als kaasjeskruid (Malva) en stokroos en bomen zoals de linde worden in de Kaasjeskruidfamilie ondergebracht.

De naam Malva zou kunnen komen van het Griekse woord voor “zacht” of “verzachten”.  Andere bronnen geven aan dat het woord komt van Muskus, want van sommige kaasjeskruidplanten werd uit het zaad een muskusachtige geurstof gemaakt die toegevoegd kan worden aan salades.  De Nederlandse naam Kaasjeskruid zou voortkomen doordat de vrucht het uitzicht heeft van een kaasbol.

De Kaasjeskruidfamilie kent per soort heel veel bijnamen vanwege de vele mogelijkheden om de plant als kruid, thee, salade of voor medicinale doeleinden te gebruiken.  Over het algemeen zijn delen van veel wilde Malvaceae planten geschikt voor consumptie of worden ze gebruikt voor medische of cosmetische doeleinden.

Die avond gaan we natuurlijk maar de planten bespreken die voor ons als tuinliefhebber interessant zijn om te gebruiken in de tuin.

Deel 2. Chrysanthemum

Chrysanten bloeien al in het vroege najaar.  Dit wordt ook wel de favoriete bloem van de maand november genoemd.  Een goed bloeiende plant die we een beetje moeten herontdekken!

Moderne gecultiveerde chrysanten zijn opvallender dan hun wilde verwanten.  Veel tuinbouwspecimens zijn geselecteerd om een overvloed aan straalbloemen met een grote verscheidenheid aan kleuren te dragen.  De bloemhoofdjes komen in verschillende vormen voor.  Ze kunnen een madeliefachtig bloeiwijzen hebben maar ook heel decoratief zijn door de manier van opkweken.

Men heeft onze tuinchrysant een tijdje ondergebracht onder de naam Dendranthema, maar dit is ondertussen rechtgezet waardoor we de plant terugvinden onder haar vroegere naam.

Meer dan 140 cultivars van chrysant hebben een Award of Garden Merit van de Royal Horticultural Society gekregen.  Ze allemaal doornemen, dat lijkt een me onbegonnen werk, maar we gaan die avond er toch eens een aantal op hun tuinkwaliteit bekijken.

Naar boven