Vlaanderen
bloembollen VERZORGINGSNOTA … voorjaar 2025


Tips bij het planten bij de Bloembollenactie Tuinpunt voorjaar 2025.

Om teleurstelling te vermijden vindt u hierbij enige praktische tips.

Plant de meeste bloembollen na ontvangst zo snel mogelijk in de tuin. Indien u dit niet lukt, maak dan in elk geval de verpakking los of verwijder de niet –ademende plastiekzakken. Bewaar de bollen op een koele en luchtige plaats zeker niet in de zon of bij een warmtebron. Voor langere bewaring is de groenteschuif van uw koelkast vooral voor leliesgeschikt.

Als u de bollen in potten en bloembakken wil planten zorg dan voor een goede drainage (kleikorrels, kiezel, schelpjes, perliet of piepschuim onder in de pot).

Grondsoort en bemesting

Wenst u jaren plezier te hebben van uw bollen enknollen zorg dan voor een goede tuingrond door toevoeging van compost en een weinig gedroogde koemest. 

Voor een goede groei van de bol /knol is het toevoegen van een kalimeststof aangewezen. Ideaal is Vinasse wat een natuurlijk bijproduct is van de suikerbietindustrie en te koop in de meeste tuincentra. Het is een natuurproduct dat langzaam de kali vrijgeeft. Knollen bevatten enkel reservevoedsel en de bloemen en de groei hangen af van de weer- en groeiomstandigheden.

Planten

Specifieke opmerkingen bij sommige bollen.

Dahliaknollen doen het enkel goed op een zonnige plek (6 à 8 uur) en op voedzame grond. Een extra watergift en bemesting is gewenst. Verwijder ook steeds de uitgebloeide bloemen voor doorbloei. Plant ze niet voor 15 april in de tuin. Opletten voor slakkenvraat zeker bij het uitlopen en ook opletten voor late vorst. Eenvoudiger is ze in potten te planten en af te harden en dan als ze aan de groei zijn uit te planten. Beschadig de knollen zo weinig mogelijk om aanwezige ziekten in de grond niet de kans te geven binnen te dringen en de knol aan te tasten. Lijken de knollen uitgedroogd, bevochtig ze dan eerst voor het planten enkel uren

Gladiolen: zeker minimaal 15 cm diep te planten ook hier zon en vruchtbare grond zijn zeer belangrijk.

Canna: bevochtig de rizomen eerst goed en best nog even in een pot in een warme ruimte zetten om het uitlopen op gang te brengen en ook hier veel zon, water en bemesting.

Chasmanthe: niet winterhard voor een zonnig en warm plekje (zoals gladiolen)

Vaste planten: wortels goed bevochtigen en voldoend ruim plantgat maken. Ze hebben allemaalvolle zon nodig en een doorlatende grond.

Calla doet het best in potten, dikwijls ook winterhard als voldoende diep wordt geplant.

Lelies maken groeiwortels boven op de bol dus voldoende diep planten (groeipunten komen wel terug boven) liefst een humeuze grond gebruiken. De bollen mogen niet meer behandeld worden met leliehaantjes dodende producten dus check geregeld de planten en verwijder de klein oranjerode eitjes die ze leggen aan de onderkant van de bladeren.

Dracunulus: zet op een warm plekje in doorlatende grond winterhard.

Galtonia: diep geplant kunne ze jarenlang op een zonnige plek in de border staan. Opletten voor slakkenvraat of in een mooie grote pot maar dan niet winterhard.

Begonia: ideaal voor potten in de halfschaduw. De bolle kant is de onderzijde. Voldoende aarde op de knol anders kunnen de strengels breken.

Nerine: knol ondiep planten op een zeer zonnig plekje, bloeit in het najaar. Goed afdekken voor overwintering of in pot vorstvrij overhouden.

Ornithogalum: niet winterhard best in pot op terras.

Veel succes !!

 

Naar boven